KORNMAGASINET I ROTERMANN-KVARTAL

Forretningsbygg i et kornmagasin i Tarkovskis Stalker-landskap


Sted: Tallinn
Byggherre: Rotermann City OÜ
Prosjektstart: 2007
Ferdigstilt: 2016
Areal: 5600 m2


Rotermann-kvartalet i sentrum av Tallinn, mellom havna og Viru-plassen, ligger i et historisk viktig område – allerede på 1800-tallet møttes hovedveiene mellom Tartu, Narva og Pärnu på Viru-plassen, og dette er også Tallinns offisielle midtpunkt. I Rotermann-kvartalet står de historisk verdifulle byggene nesten like tett som i gamlebyen. Grunnlaget for utviklingen av et kompakt industriområde ble lagt av eieren av Rotermann-fabrikkene, Christian Abraham Rotermann. Industrielt og kommersielt har kvartelet sett både meget livlige og dårlige tider. Sovjettiden ødela bygningene, og i ettertid gikk det lenge uten at noe ble bestemt. Dette førte til at bygningene forfalt i den grad at det ble ansett som urealistisk å pusse dem opp. I 1979 var det i dette forfallsområdet Andrei Tarkovskis verdenskjente „Stalker” ble filmet. I 2001 fastslo Riksantikvaren at Rotermann-kvartalet er et miljøområde der gamle industribygg og moderne arkitektur av høy kvalitet bør møtes på en vennlig måte.

I den historiske kontrollpassasjen foran kornheisen (Rotermanni 2) ligger det i dag en restaurant. Taket på bygningen er løftet en meter, som om det svevde over huset.
Målet var å gi bygningen naturlig lys og gjøre andreetasjen anvendelig.

En av de framstående bygningene i Rotermann-kvartalet er kornmagasinet ved Hobujaama-gata, ferdigstilt i 1904. Det smale bygget er over 100 m langt. Langsidene av bygget er uten vinduer, i stedet kjennetegnes kalksteinfasadene av jernstenger. Disse ligger så tett at veggen ser ut som en kåpe som en skredder har dekt med påsydde knapper. Jernstengene skulle hindre kornmagasinet i å sprekke når kornet svulmer.

I første etasje er det planlagt forretningslokaler, ettersom det langs siden av den innvendige gaten finnes åpninger som i ulike tider har vært murt igjen. I interiøret til disse rommene bevares de tidligere kornbeholderne som henger fra taket. En tverrgående buegang i første etasje vil dele opp midtdelen av bygget og åpne inngangen til en gate inne i kvartalet som fører inn til hjertet av kvartalet. På etasjene uten vinduer har man planlagt kontorer med takutstikk som titter mot kvartalet og gamlebyen.