IDRETTSBYGG FOR TALLINNS ENGELSKE COLLEGE

Et moderne idrettsbygg for et verdig skolehus

 

Beliggenhet: Tallinn, Estland
Kunde: Tallinn English College
Oppstart: 2004
Ferdigstillelse: 2007
Størrelse: 4000 m2


Tallinn sentrum har siden 1800-tallet vokst aktivt fram rundt den middelalderske gamlebyen. Gjennom denne utviklingen har historiens malstrøm ført med seg en rekke brytninger og radikale endringer. Ett av de få områdene som likevel har utviklet seg temmelig helhetlig i det gamle bastionbeltet rundt gamlebyen er kvartalet mellom Estonia-alleen og Pärnu-veien. Der ligger det teatre, bibliotek, tinghus og skolehus hovedsaklig bygd på begynnelsen av 1900-tallet. Blant de sistnevnte fantes også det engelske colleget, som i årevis har ventet på et eget idrettsbygg.

 

Det nye idrettsbygget planlagt av KOKO for det engelske colleget måtte ta hensyn både til skolens behov og den utviklingen bybildet hadde hatt i området. Arkitektene ønsket å plassere bygget så delikat som mulig mellom de historiske bygningene, men samtidig aktivere bruken av det indre kvartalet og tilby elevene et moderne, positivt læringsmiljø.

Idrettsbyggets volum strekker seg bare delvis bort til en av Tallinns hovedgater, Pärnu-veien, men er i denne delen utformet iøynefallende for ikke å si provokativt. Dette volumet, som er løftet opp på forgrenede søyler, utgjør inngangsområdet til idrettsanlegget, men utformer også aktivt byrommet – idrettsbyggets gårdsplass går gradvis over i et grøntområde ved gaten, med en aktivt benyttet bussholdeplass.

 

Idrettsanlegget er plassert separat fra den historiske skolebygningen – bygningsvolumene er sammenkoplet gjennom kjelleretasjen. I idrettsbyggets null-etasje ligger svømmehallen, over denne parkeringshuset og i den øvre delen gymsalen. Romprogrammet gav også plass til kontorlokaler, som først og fremst er plassert i det søylebårne partiet mot Pärnu-veien. Idrettsbyggets interiørarkitektoniske løsninger er først og fremst innrettet på barn og unge og utformet med et ønske om å tilby et lystig og lekent miljø. Til tross for at tomten var liten, lyktes det også å skape et amfiteater-aktig uterom på gårdsplassen, der det i godt vær er mulig å arrangere både undervisning og mer festlige begivenheter. Samtidig sørger det nedsenkede amfiteateret for naturlig lys til svømmehallen.

Under planleggingsfasen gav det engelske collegets idrettsanlegg grunnlag for skepsis både frå konservatorisk hold såvel som fra de mer konservative av byens innbyggere. I dag, når bygningen har vært på plass i flere år, har det blitt en organisk del av Tallinn sentrums ærverdige bebyggelse og en berikelse gjennom sin fargerike og lekne karakter.

Tekst: Carl-Dag Lige