SOMMERHUS I LOHUSALU

Sommerhus i furuskogen eid av en ung familie


Sted: Lohusalu
Byggherre: privatperson
Prosjektet startet: 2002
Ferdigstilt: 2003
Areal: 200 m2


Sommerhuset prosjektert for en ung familie ligger på Lohusalu halvøy midt i furuskogen ved sjøen og er omringet av spredtliggende sommerhus fra sovjettiden. De gamle sommerhusene er betydelig mindre siden det i sovjettiden var strengt regulert hvor mange kvadratmeter et sommerhus kunne ha.

Bygningen med to etasjer består av to deler som er koplet sammen med et glassgalleri. Den ene delen var tenkt som familiens bolig og den andre delen for å ta imot gjester og for badstue. Slik inndeling av bygningen gjorde det mulig å spre huset i naturen for å unngå altfor påfallende eller synlig volum i skogen. Huset er bygget i bindingsverk av tre og på fasaden har man brukt vannfast kryssfiner. Under ferdigstillelsen hadde kryssfiner fargen klar oransje, med tiden har fargen endret seg og er nå gråaktig, en farge som harmonerer med furustammer. Husets inngang går gjennom galleriet som fører til en lys stue med kjøkken på første etasje. Også badstuen er på samme etasje, kontoret ligger på annen etasje. I den andre bygningsdelen som er mer privat, finnes det to soverom og et bad. På taket over første etasje er det en terrasse som kopler sammen rommene på annen etasje. Med tanke på sommerlig livsrytme og tett kopling til skogen, har man utgang fra alle boligrommene.

Fra vinduene som når nesten fra gulvet til himlingen ser man furuskogen som interiørmessig virker som store malerier. Idéen var også å kople sammen skogsterreng som en fortsettelse av boligen.


Anerkjennelser:
Arkitekturkonkurranse "Den beste trebygningen 2003", spesialpremie for bruk av kryssfiner (Estlands Skogsindustriforbund i samarbeid med Estlands Arkitektforening)

En del av Estlands utstilling på 12. arkitekturbiennale i Venezia i 2011 "100 HUS"