FAHLE MAJA

Suurlinlik maamärk Tallinna väravas


Asukoht: Tallinn
Tellija: Koger ja Partnerid
Projekti algus: 2004
Valminud: 2007
Pindala: 19 400 m2


KOKO poolt kavandatud Fahle maja on iseloomulikumaid näiteid Eesti hiljutise majandusbuumi aegsest arhitektuurist. See oli arhitektuurselt lennukas, kinnisvaraarenduse seisukohalt riskialdis, muinsuskaitseliselt vastuoluline ja laialdast ühiskondlikku tähelepanu pälvinud arhitektuuriobjekt. Paiknedes lennujaama ja kesklinna vahelisel teelõigul Tallinna ühe peamise sissesõidu ääres, tõmbab Fahle maja iga mööduja tähelepanu. Hoone moodustab osa endisest tselluloosi- ja paberitööstuse kompleksist, mille silmapaistvaimaks ehitiseks on arhitekt Erich Jacoby kavandatud kõrge ja massiivne paekivist keedutsehh (1926).

Rekonstrueeritud Fahle maja kompleks koondab mitmeid teenindus- ja ärifunktsioone ilusalongist restoranini. Maja kasutusviisidest on sümboolsel esikohal siiski elamisfunktsioon, sest KOKO kavandite alusel lisati vana keedutsehhi paemüüridest tahuka otsa kuuekorruseline kortereid sisaldav ehitusmaht.

Kuivõrd tehase sisseseade oli rekonstrueerimise ajaks hävinud, siis mängiti siseplaneering ja ruumide jaotus tervikuna ümber. Tehase ajaloolistes ruumides paiknevad peamiselt büroo- ja teeninduspinnad. Uus klaasfassaadidega maht endise keedutsehhi katusel aga sisaldab erineva suurusega kortereid. Uut hoonemahtu kannavad raudbetoonvaiad, mis on peidetud keedutsehhi müüride vahele ja ulatuvad aluspinnaseni.

Seal, kus võimalik, püüdsid arhitektid säilitada ja eksponeerida ajaloolisi interjööridetaile ning seina- ja põrandapindu. Näiteks neljanda korruse bürooruumides ja korterites on osaliselt säilinud niinimetatud punkrid – raudbetoonist lehtrid, mille kaudu suunati puidumass hiigelsuurtesse keedukateldesse. Katlad ise on küll hävinud, kuid nende asukohti markeerivad suured sõõrid lae- ja põrandapindadel.

Kontseptuaalselt selge ja eneseteadliku, ent samavõrra mängulise arhitektuuriga stimuleerib Tallinna väravas paiknev Fahle maja möödujate ihasid, ärgitab neid kujutlema elu suures rohelises akvaariumis, millest avanevad pealinna parimad vaated. See on moodne, šikk ja stiilne elukeskkond, mis mõeldud eneseteadlikule, jõukale, nooruslikule tarbijale, keskkond, mis toetab ja kultiveerib urbanistlikult elitaarset elustiili.

Tekst: Carl-Dag Lige

Tunnustused:
2007 Londoni Disainimuuseum / Design of the Year / arhitektuuri kategooria / finalist
2006 Eesti Kultuurkapital / arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia