LOHUSALU SUVILA

Noore pere suvemaja männimetsas


Asukoht: Lohusalu
Tellija: eraisik
Projekti algus: 2002
Valminud: 2003
Pindala: 200 m2


Noorele perekonnale projekteeritud suvila asub Lohusalu poolsaarel keset mereäärset männimetsa ja on ümbritsetud hajali planeeritud nõukogudeaegsete suvilatega. Vanad suvilad on märksa väiksemad, kuna suvila rajamiseks lubatud ruutmeetrite hulk oli nõukogude ajal jäigalt piiratud.

Kahekorruseline hoone koosneb kahest plokist, mis on omavahel ühendatud klaasgaleriiga. Üks pool majast oli mõeldud perekonna eluruumideks ning teine külaliste vastuvõtu ja sauna jaoks. Hoone osade selline jagamine andis võimaluse maja hajutamiseks looduses, et vältida liiga pealetükkivat või väljapaistvat mahtu metsas. Maja on rajatud puitkarkassile ja välisviimistluseks on kasutatud veekindlat fassaadivineeri. Valmimise ajal oli vineeri toon kirkalt oranž, aja jooksul toon muutus ja on praegu männitüvedega harmoneeruvalt hallikas. Maja sissepääs läheb läbi galerii, mis viib esimesel korrusel asuvasse valgusküllasesse köögiga elutuppa. Samal korrusel on ka saun, teisel korrusel kabinet.

Maja teises, privaatsemas pooles on kaks magamistuba ja vannituba. Esimese korruse katusel on terrass, mis ühendab teise korruse tubasid. Mõeldes suvisele elurütmile ja tihedale seosele metsaga, on kõigist eluruumidest pääs õue.

Peaaegu maast laeni ulatuvatest akendest paistvad männimetsavaated mõjuvad sisekujunduses suuremõõtmeliste maalidena. Idee oli ka metsaaluse maastiku ühendamine eluhoone jätkuna.

Tunnustused:
Parim puitehitis, eripreemia vineeri kasutamise eest 2003 (Eesti Metsatööstuse Liit koostöös Eesti Arhitektide Liiduga)
Eesti ekspositsiooni osa 12. Veneetsia arhitektuuribiennaalil 100 MAJA/HOUSES 2011