Gustav Adolfi memoriaali laiendus

Asukoht: Lützen, Saksamaa
Tellija: Lützeni linnavalitsus
Eelvalikuga arhitektuurikonkurss: 2017
Pindala: 700 m2


Gustav Adolfi memoriaal asub Lützeni linna piiril ja mälestab Rootsi kuningat Gustav II Adolfit ning Kolmekümneaastase sõja lahingut, milles ta traagiliselt hukkus.

Memoriaalkompleks koosneb graniidist mälestuskivist, terasbaldahiinist, kabelist, kahest Rootsi puumajast ja ümbritsevast haljastusest. Pärast Lützeni lahingu massihaua avastamist, otsustas kohalik omavalitsus memoriaali ala laiendada, et kaasata ka avastatud haud ja teised arheoloogilisised leiud.

385 aasta jooksul, mis on möödunud Gustav II Adolfi surmast, on ala tähendus ja sisu külastaja jaoks oluliselt muutunud. Endisest leina- ja mälestamiskohast on saanud akadeemilise huvi ja mälupaik, nähes vahepeal ka ülistajaid ja isikukultuslasi. Memoriaali ala on ajalooliselt väga kihiline, olles hea näide sellest, kuidas iga generatsioon jätab endast maha oma jälje ja tõlgenduse. See oli ka peamiseks põhjuseks, miks uue muusemiosa läbivaks teemaks valiti kihid.

Uus muuseum, mälestuskivi, kabel ja hooned moodustavad kolmnurkse ansambli, mille keskele tekib uus linnaväljak. Muuseumi esimene ja teine korrus on omavahel nihkes, et sobituda kõrguslikult kõrval asuva kabeliga ning tuua esile hoone horisontaalsus. Seda rõhutab ka kihiline looduslikust kivist fassaad, mille elemendid eenduvad ja taanduvad rütmililselt. Rapsipõldudele vaatav fassaad on peegelklaasist, et peegeldada endist sõjatannert. Austades paiga ajalugu, muutub hoone eestvaates optiliselt nähtamatuks.
Hoone tagasihoidlik maht lubab massihaua väärikat eksponeerimist siseruumis. Esimesel korrusel asuvad helged ja kutsuvad fuajee ja muuseumipood, ekspositsiooni esimene osa on aga pime ja häälestab külastaja põhinäituseks. Sissejuhatuseks satuvad külastajad lahinguväljale, mis on loodud projektsioonide abil multimeedia ruumi.

Põhinäitus keskendub kahele kihile: informatsioon ja ruumiline kogemus. Teabekiht koosneb vitriinidest, objektidest ja kirjeldustest, mis paiknevad peatrepi kõrvalisel alal ja massihaua ees. Massihaud ise asub ruumis kesksel kohal, olles ümbritsetud kolmnurksetest infopindadest.

Teisel korrusel jõuavad külalised tagasi päevavalgusesse ja ruumi meeleolu on taas helge. Selle korruse näitus jaguneb kolmeks – horisontaalsed vitriinid on pühendatud toetavale infole, lauakõrgused vertikaalsed pinnad on mõeldud multimeedia installatsioonideks, ja näituse lõppakordiks on ruumi otsas lahinguväljale vaatav panoraamaken. Siin saavad külastajad kasutada VR-prille, et kogeda liitreaalsust.