SPEICHER 42

Asukoht: Münster, Saksamaa
Tellija: Wirtschaftsförderung Münster GmbH
Eelvalikuga arhitektuurivõistlus: 2017
Pindala: 6900 m2

Saksamaa lääneosas paikneva Münsteri muutumine tööstuskeskse majandusega linnast teenustele orienteeritud elukeskkonnaks andis võimaluse uuskasutada endise sadama alasid Dortmund-Emsi kanali ääres.

Koostöös Saksa büroo Schmucker und Partneriga osaleti edukalt konkursil, mille eesmärgiks oli leida parim lahendus 1920-ndatel ja 1950-ndatel kanali lõunakaldale ehitatud endiste laohoonete renoveerimiseks.

KOKO arhitektide ideeks oli säilitada 1920-ndatel ehitatud originaalhooned ja asendada 1950-ndatel aastatel juurdeehitatud vähemväärtuslikud lisahooned. Moodustuv U-kujuline hoonete kompleks on ühendatud ühekorruselise puitviimistletud hooneosaga, mille peal paiknevad katuseterrassid ja pergolad. Tänavaga külgnevad uued hooned peegeldavad vanu 1920ndatel ehitatud laohooneid, mängides hoonekõrguste ja materjalidega. Viidates endisele sadamaala atmosfäärile on olemasoleva tellishoone kõrvale toodud aktsendiks patineeritud teras ja puit. Ühendades ja tasakaalustades uut ja vana loob KOKO arhitektide lahendus lõunakalda maamärgi.

Esimene korrus on lahendatud peamiselt aktiivseid kasutusalasid silmas pidades. Näituse- ja restoraniala on omavahel ühendatud n-ö elutoaga, mis avaneb kanalile. Stuudiod ja avatud tööruumid asetsevad piki tänavat. Kogu ala südameks on aga kohaliku sõudmisklubi paadimaja, mis paikneb hoonekompleksi keskel. Kohvik paikneb läbi kahe korruse, et vajadusel teenindada nii esimest korrust, teise korruse ürituseruume kui ka terrassi. Lisaks mahuvad kompleksi ära veel sõudmisklubi kontor, bändi prooviruumid ja spordiklubi, teisel korrusel asuvad renditavad kontoriruumid, stuudiod ja coworkingu ruumid. Uue kõrgema hooneosa kolmanda kuni viienda korruse ruumid on paindliku loomu ja suurepäraste vaadetega ning sobilikud nii kontoriteks kui restoraniks-kohvikuks.

Välialade tarvis on kasutatud punaseid ja pruune tänavakive, mis sillutavad hoone ümbrust. Kanalipoolsel alal on kasutatud graniitkivi sillutist, mis ühildub olemasoleva tänavakattega.