Nelikministeerium

Asukoht: Tallinn, Eesti
Tellija: 2 Torni OÜ
Avalik arhitektuurivõistlus: 2015, 3. koht
Hoone pindala: 26 000 m2

 

Riik otsustas üldise optimeerimise käigus ühendada ühte hoonesse neli ministeeriumi: rahandus-, majandus-, sotsiaal- ja siseministeerium. Uue superministeeriumi majutamiseks valiti olemasolev rahandusministeeriumi hoone asukoht. 1977. aastal ENSV plaanikomitee arvutuskeskuseks ehitatud jõuline modernistlik kõrghoone lammutati ning asemele plaaniti ehitada kaks varasema hoone koopiat, et mahutada kõik koonduvad ministeeriumid.

KOKO lahenduse eesmärk on siduda kaks hoonet üheks hooneks, mis ei ürita kopeerida varasema hoone proportsioone, vaid vastab oma uue vormiga paremini nii hoone funktsionaalsetele nõuetele kui ka ideoloogiale. Tänu ühele – vastupidiselt kahele eralidseisvale – tornile avaneb maja peasissepääs majaesisele väljakule, millel laiub autoparkla asemel hoone suursugusust esile toov linnapark. See annab hingamisruumi hoone mahule ja lisab kvaliteeti ka Tallinna kahe suurema magistraali – Pärnu maantee ja Liivalaia tänava kohtumispaigale.

Kahe kooli vahele jääv linnapark on sissejuhatuseks hoone suurejoonelisele fuajeele, mis ulatub läbi kahe korruse ning suunab külastajad edasi erinevatesse ministeeriumidesse kõrgematel korrustel või lõunasöögiks kohvikusse või nõupidamisele ühte paljudest auditooriumidest. Parimate kontoripindade garantii on meeldiv töökeskkond, mille aluseks on piisav valgus, ilusad vaated ja hea sisekliima. Kõigi kolme tingimuse arvestamiseks tuli vältida tavapärast klaasfassaadi, kus päike põletab ja konditsioneer huugab täisvõimsusel. Uue nelikministeeriumi hele alumiiniumist fassaad on pikitud eri suuruses akendega, mida varjutavad suitsupääsukesi meenutavad žalusiid, mille asetus ja suurus vastavad aknale ning selle asukohale ilmakaarte suhtes. Sellel lahendusel on tegelikult topeltfunktsioon – hoida kontrolli all hoone energiatarbimist jahutuse arvelt ning luua majale välimus, mis sõltuvalt vaatleja asukohast pidevalt nägu muudab. Nii tajuvad mööduvad autojuhid ja jalutajad seda staatilise bürootorni asemel dünaamilise skulptuurina.