MOLFSEE VABAÕHUMUUSEUMI UUS NÄITUSEHOONE

Asukoht: Molfsee, Saksamaa 
Tellija: Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloss Gottorf
Rahvusvaheline kutsutud konkurss: 2014 
Suurus: 3000 m2

 

Molfsee vabaõhumuuseumi uue hoone inspiratsiooniallikaks on olemasolev looduslähedane ja ratsionaalne muuseumikeskkond. Uus hoone on mõeldud sellega ühtaegu nii sobituma kui ka sellest selgelt eristuma. Eesmärk on lisada hoonestamata alale vanade majade vahele tänapäevane, ent olemasolevaga haakuv kihistus.

Kavandatava hoone maht koosneb kaheksast eri suurusega ja omavahel põimunud risttahukast, mis järgivad olemasoleva hoonestuse gabariite. Valdavalt on uus hoone 4–8 m kõrgune, ainult üks kõrgem ekspositsiooniruumi sisaldav hoonemaht ulatub aktsendina 12 m kõrguseni. Hoone katusemaastik lähtub olemasolevate hoonete viilkatustest.

Hoone lõunaküljel asuva peasissepääsu ette on kavandatud avar ja valgusküllane varjualune. Näitusehoonest edasi muuseumi välialadele liikudes võib „puust loomaaias“ turnides ja ringi vaadates muuseumirongi oodata. Sealt avaneb kaunis vaade vanale mõisahoonele. Mõisahoone taga asuvale väljakule on kavandatud amfiteatri stiilis istumisala, kus saab üles panna ka ajutisi välinäitusi.

Hoone ruumiprogramm on kiiresti hoomatav ning liikumine eri ruumirühmadesse intuitiivne. Hoone südameks on keskne fuajee, kust pääseb kõikidesse avalikesse ruumigruppidesse: konverentsisaalidesse, poodi, näitusesaalidesse ja välinäitusele. Fuajees paiknevad kassa, garderoob ja tualettruumid ja kohvik.

Hoone fassaadikattematerjaliks on valitud vertikaalse jaotusega vaskplekk, mis eristub selgelt olemasolevate hoonete materjalikasutusest, kuid ei hakka nendega konkureerima. Klaasfassaadid vahelduvad tummade seintega, kusjuures näituseruumide ja konverentsisaali klaasfassaadi ette on kavandatud liikuvad vertikaalsed elemendid, mis oma olemuselt meenutavad ajaloolisi aknaluuke.

Sisearhitektuurse lahenduse märksõnad on lihtsus ja soojus. Heledad toonid, naturaalsed materjalid ja hubane valgustus toovad esile detailirohke ekspositsiooni, suurtest akendest avanevad vaated väliekspositsioonile. Näitusesaalide põrandad on viimistletud laia põrandalauaga, et luua kontakt endisaegse ehituskunstiga.

Energiasäästlik hoone taaskasutab katusele koguneva vihmavee, hoone kütmine ja sooja vee tootmine toimub maasoojuspumbaga.