ARVO PÄRDI KESKUS

Maailmakuulsa helilooja loomingu, loodusmaastiku ja ruumi kolmkõla Laulasmaal


Tellija: Sihtasutus Arvo Pärdi Keskus
Eelvalikuga arhitektuurivõistlus: 2014
Pindala: 2000 m2


Arvo Pärdi Keskuse ja Eesti Arhitektide Liidu korraldatud arhitektuurivõistluse eesmärk oli leida parim arhitektuurne lahendus hoonele, mille südameks on Arvo Pärdi arhiiv. Hoone peaks sisaldama ka kontserdisaali, kohvikut, tööruume jm.

Hoone arhitektuurse lahenduse lähtepunktiks oli Arvo Pärdi looming oma askeetlikkuse, selguse ja kontsentreeritusega ning inspiratsiooniks Arvo Pärdi tintinnabuli kompositsioonitehnika. Olulisim eesmärk oli võimalikult vähene sekkumine ümbritsevasse looduskeskkonda ja sobitumine rannalähedasse luidetepealsesse männimetsa nii, et tekiks kooskõla looduse ja siseruumides toimuva vahel.

Hoone koosneb kahest põimunud objektist, mille kohtumisalast moodustub sisehoov. Hoone suured ruudukujulised ja ilma jaotusteta aknad pakuvad panoraamseid vaateid ümbritsevale metsamaastikule. Ülejäänud seinad on loodud läbipaistvatest elementidest, mis vähendatud kujul on sarnased hoone vormi kujundavatele tahukatele. Seinaelemendid – klaasplokkidega täidetud puitruudud – on üksteise suhtes nurga all, luues mulje piki seina levivast helilainest. Hoone on seega nii seest kui ka väljast vaatlejale vaikselt avanev, sõltuvalt vaatleja asukohast ja liikumisest. Kõige rohkem vaikust ja privaatusust vajavad loomeruumid on eraldatud keskuse teisele korrusele, kuhu pääseb läbi galerii trepikoja.

Sisearhitektuurse idee märksõnadeks on puhtus, lihtsus ja soojus. Auditooriumi sisekujunduse kontseptsioon toob esile inimese ja heli. Ehitise konstruktsioonides on maksimaalselt kasutatud kohalikke keskkonnasõbralikke ehitus- ja viimistlusmaterjale.