TÜ LOODUSMUUSEUM

Eesti ühe vanema muuseumi ajaloo­liste ruumide reno­veerimine ja uus ekspositsioon


Asukoht: Tartu
Tellija: Tartu Ülikool
Avalik arhitektuurivõistlus: 2011, 1. koht
Valminud: 2016
Pindala: 2000 m2


Tartu Ülikooli loodusmuuseum on asutatud juba 1802. aastal. Otto Hofmanni projekteeritud hoone, mis algselt oli ette nähtud ainult geoloogia- ja zooloogiamuuseumi ja vastavate instituutide jaoks, valmis 1914. aastal, ent anti alanud sõja tõttu sõjaväehaigla kasutusse. Ülikool sai hoone enda käsutusse pärast Vabadussõja lõppu. Viimane ekspositsioon enne 2011. aastal alanud uuendusi jõudis muutumatuna püsida 40 aastat.

TÜ Loodusmuuseumi uue õpikeskkonna ja väljapaneku eesmärk on luua tunnetuslik ja kogemusi pakkuv ekspositsioon loodusest, loodusteadusega tegelemise ajaloost, murrangulistest avastustest ja leidudest. Külastajale pakutakse võimalus siseneda eluslooduse ja geoloogia põnevasse maailma ning mõista selle olemust. Eesmärk on kokku viia seni eraldi paiknenud zooloogia ja geoloogia ekspositsioon ning liita tervikule uute teemadena ka botaanika ja mükoloogia.

Ekspositsioon „Maa. Elu. Lugu” jaguneb kolmeks alateemaks: maa ajaloo ehk geoloogia saal, elurikkuse ehk zooloogia saal koos botaanika ja mükoloogiaga ning elumustrite ehk ökoloogia saal, mis käsitleb looduslikke kooslusi, liikide levikut ja omavahelisi suhteid. Ekspositsiooni ruumilise ülesehituse algne impulss on mõte viia loomad ja linnud metsa tagasi. Seda mõtet väljendab kunstlik kõrgetest vitriinidest koosnev tehismets. Iga tehismetsa puu on paigutatud nii, et see kõrgub laekassettide sisse – nii muutuvad valguselementidega  laekassetid justkui tinglikeks puuvõradeks. Kunstlik mets on loodud mõlemasse eluslooduse saali, kus jalutuskäigu metsas saab teha nii alumisel tasandil ehk n-ö loomade keskel, kui ka rõdu peal – linnulennult. Geoloogia ekspositsioon meenutab koobaste-käikude-šahtide labürintlikku ja müstilist maailma, kus on samuti võimalik liigelda kahel tasandil.

Ajaloolised seinad on renoveeritud ja uued osad on vanast delikaatselt eemaldatud. Mõlema saali aknad on avatud, et pääseks mõjule ruumi pidulikkus, samuti on ruumide rõdutasandid projekteeritud akendest eemale, et saavutada õhulisem tulemus.


Tunnustus:
2016 Eesti Siserhitektide Liidu preemia parim muuseum / Tartu Ülikooli loodusmuuseum