KONTOR VILNIUSES

Asukoht: Vilnius, Leedu
Tellija: Lords LB Asset Management
Kutsutud ahitektuurikonkurss: 2011, 3. koht
Hoone pindala: 18 000 m2

 

Vilniuse ühe peatänava, Konstitucijos prospektase äärde kavandatud ärihoone peaks kujunema silmapaistvaks maamärgiks. Kikilipsu meenutav plaanilahendus annab hoonele isikupärase kuju ja tagab võimalikult suurele büroopinnale loomuliku valguse – päevavalgus ulatub kahele kolmandikule ärihoone üldpinnast. Loomuliku valguseta jäävad vaid hoone sügavuses paiknevad liftid, trepikojad, tualetid ja nõupidamisruumid.

Hoone on 100 meetrit pikk, ühel küljel on 7, teisel 9 korrust. Hoone peasissepääsu ette on kavandatud esinduslik väljak ja hoone suunas liikujatele avaneb ilus, autodest risustamata vaade. Ruumilise aktsendina mõjuvad hoone kalde all olevad otsaseinad. Hoone külgseinad on kaetud klaasfassaadiga, mille ees paiknevad otsest päikesevalgust piiravavad elemendid. See süsteem koosneb vertikaalsetest postidest, mis kinnituvad klaasfassaadi postide külge ja mille külge omakorda kinnituvad diagonaalsed postid. Otsaseinad on kavandatud punktkinnitustega ühekordsest klaasist, mille taga on rõdud ja soojapidav klaasfassaad. Otsaseinte rõdud piiravad otsese lõunapäikese langemist bürooruumidesse ja vähendavad seega hoone jahutuskulusid.

Hoone 1. korrusel paikneb esinduslik fuajee ja avarad rendipinnad, mida saab kasutada näiteks panga teenindussaalina ja kohvikuna. Kolmele keldrikorrusele on kavandatud 400-kohaline sõiduautode parkla, millesse pääseb kahte väljas asuvat pandust mööda. 2.–8. korrusel büroopinnad.

Hoonest itta jääv park on kujundatud mängulise värvirikka oaasina suurte teede, majade ja parkimisplatside vahel. Pargi maastiku loovad alal perimetraalselt asetsevad tehisnõlvad. Tõstetud maapind, mis funktsioneerib ühtlasi mürabarjäärina, ühendab territooriumi üheks tervikuks, tekkinud vormid aga liigendavad roheala nii, et eri sihtgrupid saavad parki kasutada üksteist segamata. Nii on pargis laste mänguväljak, spordiväljak, rulaplats ja passiivsemad rohealad. Nõlvade jada katkestavad liikumisteed peamistest liikumissuundadest, käiguteede ristumiskohas on sillutatud väljak ning pargi sisemuses roheluse keskel väike veesilm.